Här bjuds på barnböcker på många olika språk. Det roligaste är att lyssna och titta i boken samtidigt - alla böcker finns att låna på bibliotek och många går också att köpa genom bokhandeln.

Här sorteras artiklar i alfabetisk ordning enligt artikelnamn.

Cugu - en saga på nordsamiska

Två samiska barn, tvillingarna Anne och Biehtár vaknar en morgon i tältkåtan och upptäcker att deras hundvalp Cugu är borta.

På radio kan du lyssna på en berättelse fylld av figurer ur den samiska berättartraditionen indelad i tre delar.

På webbplatsen finns dialoger på svenska och nordsamiska, övningar och hela berättelsen som animerad film med musik, djurläten och…

Läs mer

Den andra mamman

Den andra mamman

Författare: Viveka Sjögren

För barn mellan 3 - 8 år
Shirins dagis ska på utflykt till havet. Lillasyster Nina ska följa med. Mamma också, fast Shirin egentligen inte vill det. Hon skäms lite för mamma som är så dum och inte kan svenska som andras mammor.

Något har blivit fel, för inga andra barn står och väntar på bussen…

Läs mer

Den jättelika rovan

Den jättelika rovan

Text: Henriette Barkow.
Illustrationer: Richard Johnson.
För barn mellan 3 - 8 år.
Folksagan om den jättelika rovan är återberättad i vår tids förskolemiljö.…

Läs mer

Ella - Pekböcker på webben

Ella - Pekböcker på webben

"Ella hjälper till" och "Ella flyttar" är två pekböcker på webben och/eller som bok + CD. Barnen lyssnar på berättelserna eller ser dem på teckenspråk. De lär sig nya ord genom att klicka i texterna eller på saker i bilderna och hör ordet läsas, visat med tecken och med stor text.

http://www.ur.se/ella/

www.ur.se

En resa genom islams konst

En resa genom islams konst

Författare: Na´ima bint Robert
För barn i åldrarna 6-12 år
En vandringsrunda genom konst, arkitektur, vetenskap och tekniker sprungna ur islams rika kulturarv genom tiderna.…

Läs mer

Förtrollad frukt

Förtrollad frukt

Kilaka, John

Lyssna på boken Förtrollad frukt av John Kilaka. Boken är inläst på swahili av författaren och på svenska av Marion Vogel. Du kan lyssna på en sida i sänder. Inspelningarna är gjorda med hjälp av RecorderPEN. Här hittar du också pedagogiska tips att ladda ned

 

Swahili

Rec13522.wav

Rec13523.wav

Rec13524.wav

Rec13525.wav

Rec13526.wav…

Läs mer

Go Yoyo Go

Tv-serie från Utbildningsradion på engelska med en egen webbplats på flera språk. Go Yoyo go! utspelar sig på en vind någonstans i världen. Här bor de animerade dammtussarna Dusty och Daisy som driver spelet framåt genom att prata direkt till besökaren som är inne på webbplatsen. Dusty och Daisy uppmanar besökaren att klicka sig runt i rummet, där…

Läs mer

Hönsrumpa och kofötter

Hönsrumpa och kofötter

Fem korta tv-program från Utbildningsradion om våra vanliga bondgårdsdjur: grisar, kor, hästar, får och höns. Är tuppen pappa till alla kycklingar? Varför får grisen så många ungar och hästen bara ett föl i taget? Varför slickar kossan sin kalv?

från 6 år

arabiska, finska, jiddisch, meänkieli, samiska, spanska, teckenspråk, turkiska

www.ur.se

 

Ingen fara, Räv / Don´t Cry Sly

Ingen fara, Räv / Don´t Cry Sly

Barkow Henriette

Fabeln om den listiga räven och hönan i modern tappning. Rävs mamma tjatar på honom hela tiden, med hjälp av hönan överlistar han henne till slut!

Illustrationer: Richard Johnson.

Från 3 år.…

Läs mer

Katten, musen, tiotusen

Katten, musen, tiotusen

En serie tv-program från Utbildningsradion om matte för barn i förskolan. En busig mus försöker få en trött katt att gissa vilket tal eller vilken form musen tänker på. Matematik i vardagen med mycket humor. Till programmen finns lärarhandledning och en särskild webbplats om matematik i förskolan och ett roligt spel.

Från 3 år

arabiska, finska, samiska, spanska, svenska,…

Läs mer

Läs och lyssna med bok och CD på olika språk

Läs och lyssna med bok och CD på olika språk

Välkända och populära svenska bilderböcker med kompletterande CD . språk: albanska, arabiska, kurdiska - kurmanci/sorani/zazaki och persiska. Det ambitiösa bokförlaget Apec gör en välkommen satsning på bilderböcker med inläsningar - idealiska för förskola och skola.

Välj bland nya titlar som "Var är min syster" av Sven Nordqvist, fyra olika titlar med hunden Morris, två titlar med Ture, fyra med…

Läs mer

Mama Lisa´s World

Mama Lisa´s World
Mama Lisa´s World är en webbsida med sånger och ramsor från hela världen. Man kan leta efter språk eller klicka sig fram på en karta. Texterna finns också översatta till engelska. Mp3 filer och videofilmer, ofta av barn som sjunger eller rimmar. Under "Blog" har Mama Lisa lagt små filmer av olika högtider mm. Se körsbärsträden blomma i…

Läs mer

Mattepatrullen

Mattepatrullen

Tio tiominuters tv-program där barnen hjälps åt att lösa matematiska probem som presenteras genom dramatiseringar. Till stöd för pedagogen finns handledning och en innehållsrik webbplats.

från 6 år

arabiska, somaliska

www.ur.se/matte

 

PENpal

PENpal

PENpal är en kombinerad mp3-spelare med mikrofon och sensor.

Med hjälp av PENpal kan barn, föräldrar och pedagoger själva spela in berättelser - eller lyssna på särskilt förberedda böcker på många olika språk - mer information under "Pedagogiskt material" och "Metodik".

Räkna med tvillingarna

Räkna med tvillingarna

Widerberg. Siv
För barn mellan 3 - 8 år
Ett moln, två barn, tre tulpaner och massvis med bus.
Lär dig räkna med två små busfrön i Siv Widerberg och Cecilia Torudds roliga räknesaga som bjuder på äventyr, skratt och dramatik.…

Läs mer

Rim och ramsor på arabiska - Ahazeej

"Ahazeej Arabic Nursery Rhymes", är en samling av 32 folkliga arabiska barnkammar-ramsor från olika delar av arabvärlden. Syftet med projektet är att bevara dessa rim och göra dem tillgängliga för dagens unga föräldrar. Eftersom ramsorna har överförts genom muntlig tradition från mor till barn höll många av dem på att gå förlorade genom de stora förändringarna i levnadsvillkoren…

Läs mer

Runt i naturen - Flax

Vanliga, ovanliga och mycket ovanliga svenska fåglar berättar om sig själva. Tre korta tv-program från Utbildningsradion.

från 3 år

arabiska, kroatiska, meänkieli, nordkurdiska, persiska, sydkurdiska, samiska, somaliska, spanska, svenska, teckenspråk, turkiska.

www.ur.se

Samiras Id/ Samiras Bayram

Samiras Id/ Samiras Bayram

Aktar, Nasreen

En unik och viktig bilderbok om muslimska syskon under fastemånaden Ramadan och Id-festen som avslutar.

Illustrationer: Enebor Attard.

5 - 9 år.…

Läs mer

Småsagor

Småsagor

Småsagor från Utbildningsradion på svenska och olika språk - lyssna direkt på URPlay

Småsagorna är bilderböcker inlästa med ljudillustrationer som sänts i radion. Sagorna kan avlyssnas på webben i sex månader efter att programmen sänts. De finns också tillgängliga på CD-skivor med fyra sagor på varje skiva. Det kommer hela tiden småsagor på nya språk.

Sagorna: "Pricken", "Grodan och…

Läs mer

Somaliska barnsånger

Somaliska barnsånger

Här kan somaliska barn lyssna på välkända sånger. Beställ denna CD och annat material på somaliska från Omhassan bok förlag.

Stadsduvan och Bullmåsen

Fem tv-program från Utbildningsradion. Här möter vi några av våra vanligaste stadsdjur: igelkotten, haren och kaninen, ekorren och björktrasten, gråsparvar och rådjur, kajor och gäss. I staden är det lätttt hitta mat, men det finns också många faror. Katter, bilar och människor.

från 3 år

finska, romani/lovari, nordsamiska, svenska

 

Tutu och tant Kotla

Tutu och tant Kotla

Grähs, Gunna
För barn mellan 3 - 8 år
En hej hej-bok av Gunna Grähs. Vem kommer tassande i trappan? Det är Tutu!Vem står och lurar bakom dörren och vill bjuda på bullar? Det gör tant Kotla! Om hur man kan råka ses och ha lite kul med varann!…

Läs mer

Vem bestämmer

Vem bestämmer

Wirsén, Stina
För barn mellan 1 - 4 år
Uppskattade serie böcker för de minsta små. Och liksom i de tidigare böckerna handlar det om stora känslor. Vem bestämmer hur man ska göra och vad gör man när någon slår sig?…

Läs mer

Zadissa, Elmira och Ramona Var är Noras pulka?

Zadissa, Elmira  och Ramona  Var är Noras pulka?

Äntligen snöar det! Nora och pappa letar tillsammans i källaren efter pulkan - men där är fullt av källarmonster!

Bilderboken om Noras pulka finns både som pappersbok och i digital form. Boken går att läsa direkt på skärmen på svenska, engelska och persiska eller i tryckt version med CD-rom på svenska, arabiska, finska, nordsamiska, meänkieli, somaliska, spanska, persiska…

Läs mer

Följ oss i sociala medier Tekniska krav Kontakta oss
Tema modersmål finns också på Facebook och i Twitter

facebooktwitter 

Webbplatsen använder cookies (kakor). För innehållet använder vi HTML5 och utseendet styrs via stilmallar, CSS.

Skolverket
106 20 Stockholm

Besöksadress:
Fleminggatan 14