Musik är en viktig del av förskolans verksamhet. Med hjälp av sång och lek från hela världen förmedlar vi språkglädje och gemenskap.
Här finns också länkar till roliga webbsidor med sångtexter och musik att provlyssna.

Här sorteras artiklar i alfabetisk ordning enligt artikelnamn.

African Dreamland

African Dreamland

African Dreamland / Afrikanska vaggvisor. Lugnande och sövande afrikanska vaggvisor från olika länder: Ekvatorialguinea, Guinea, Kamerun, Kap Verde, Kongo, Mali, Sydafrika, Uganda, Zimbabwe,

Lyssna på sångerna här: Putumayo kids .

 …

Läs mer

African Playground

African Playground

African Playground / Lekplats Afrika. Sånglekar från olika afrikanska länder: Benin, Etiopien, Kap Verde, Kenya, Kongo, Madagaskar, Nigeria, Senegal, Sydafrika, Uganda. Här kan du hitta pedagogiska tips, karta och sångtexter på engelska och originalspråk, provlyssna på sångerna Putumayo kids.

 

 

 

 …

Läs mer

Animal Playground

Animal Playground

Animal Playground / Djurens Lekpark.Runt om i världen finns tusentals olika djurarter. Djuren har alltid spelat en viktig roll i människor liv över hela planeten och de visar sig i målningar, skulpturer, böcker, musik och danser i kulturer överallt. Den här CD´n består av sånger på många språk som hyllar djurriket.  Provlyssna och titta på en video med "No more monkeys" här: Putumayo kids.

 …

Läs mer

Asian Dreamland

Asian Dreamland

Asian Dreamland / Asiatiska vaggvisor. Vaggvisor från olika länder i Asien framförda av lokala sångare och musiker. Ett häfte med information om de olika sångerna och musikerna som framför dem medföljer med text på engelska, spanska, franska och tyska.


Provlyssna här: Putumayo kids.

 

 

 

 

 …

Läs mer

Brazilian Playground

Brazilian Playground

Brazilian Playground / Lekplats Brasilien. En musikalisk resa för barn från regnskogarna i Amazonas till stränderna i Rio de Janeiro. Här bjuds på samba, bossa nova och forró med bl a Gilberto Gil.

Följ med på en karta över Brasilien, ladda ned sångtexter, pedagogiska tips och provlyssna på musiken här: Putumayo kids

 

 …

Läs mer

Bussongs

Bussongs

Webbsida med ca 2000 sånger för barn, med nedladdningsbara texter och ljudfiler med musik att sjunga till. De flesta sånger är på engelska men under rubriken "Multicultural songs" finns också sånger på andra språk.

bussongs

 

Celtic Dreamland

Celtic Dreamland
Vackra och poetiska sånger för lugn och avslappning. Hämtade ur den rika keltiska traditionen från Irland, Skottland och östra Kanada. På iriska, gaeliska och engelska med kända musiker. Läs mer och lyssna.

Cowboy Playground

Cowboy Playground
En CD fullastad med häftiga cowboysånger för små och stora cowboys, de flesta välkända och populära. Med CDn följer ett häfte med läsning och gamla fotografier.
 

Dreamland

Dreamland

Dreamland/ Vaggvisor från hela världen på lokala språk. Ett häfte med information om de olika sångerna och musikerna som framför dem medföljer med text på engelska, spanska, franska och tyska.
provlyssna här: Putumayo kids

   

   …

  Läs mer

  European Playground

  European Playground

  European Playground / Lekplats Europa. Sånglekar från olika europeiska länder på olika språk - bl a svenska! Ladda ned lärarhandledning, sångtexter och provlyssna på sångerna här: Putumayo kids

  danska, engelska, franska, grekiska, nederländska, portugisiska, svenska, tyska, ungerska

   

   

   …

  Läs mer

  French Playground

  French Playground

  French Playground / Franska Lekplatsen. Barnsånger på franska från olika delar av den frankofona världen: Frankrike, Västindien, Kanada och Afrika. Sångtexter till alla sånger finns på både franska och engelska. I ett medföljande häfte finns information om artisterna och de olika ländernas kultur. Ladda ned sångtexter, provlyssna på sångerna på Putumayo kids

   

   …

  Läs mer

  Hawaiian Playground

  Hawaiian Playground

  Hawaiian Playground / Lekplats Hawaii. En färgglad och lekfull samling hawaiianska sånger till bl a ukulele och stålsträngade gitarrer. Gör en utflykt med barnen till Hawaii -video Trevlig resa!

   

   …

  Läs mer

  Hip Hop Speaks to Children

  Hip Hop Speaks to Children
  Nikki Giovanni är en poet, författare och aktivist från New York. Här har hon samlat dikter/sånger med rytm ur den afroamerikanska sångskatten. Alla är inspelade på en CD som hör till, många med unika orginalinspelningar. I ett utförligt förord
   
   
   
   
   
   
  introducerar hon musiken och ger en historisk bakgrund.  Här berättar Nikki om hur boken kom till. …

  Läs mer

  Instrumental Dreamland

  Instrumental Dreamland
  Instrumental Dreamland spelar upp vaggvisor från hela världen - klassiker som Brahms vaggvisa och "Blinka lilla stjärna" och lugnande musikstycken från Japan, Mali, Hawaii mfl.

  Kids music town

  Kids music town

  Webbsida på engelska med mängder av sånger för barn. Det går att läsa text och provlyssna via webben och - för den som önskar - att ladda ned mot betalning direkt. Under rubriken "Multicultural songs" finns sånger på olika språk.

  kidsmusictown

  Kids World Party

  Kids World Party

  Kids World Party / Barnens Världens Fest. Putumayo är ett amerikanskt skivbolag som vill sprida världsmusik och samarbetar med olika ideella organisationer. Här firas Amnesty 50 år genom en jordenruntresa med festliga barnsånger framförda av kända artister från Trinidad till Sydafrika, bl a Eric Bibb.

   

  läs mer och provlyssna här

   
   
   
   
   
   …

  Läs mer

  Latin Dreamland

  Latin Dreamland
                                                                                         
  En mycket efterfrågad och prisbelönt samling latinamerikanska barnsånger tar oss med på en resa över hela kontinenten: Argentina, Mexico, Brazil, Peru, Colombia, Venezuela. Läs mer och lyssna!

  Latin Playground

  Latin Playground

  Latin Playground / Latinsk lekplats. Sånger och danslekar för barn från USA och spansktalande länder. Ett häfte med information om de olika sångerna och musikerna som framför dem medföljer med text på engelska, spanska, franska och tyska. Ladda ned sångtexter, pedagogiskt material, en karta och provlyssna här: Putumayo kids.

   …

  Läs mer

  Musiklådan

  Musiklådan

  Sång och musik är viktig i förskolans verksamhet. Barnen upplever glädje, lockas till lek och rörelse, blir medvetna om kroppen - och utvecklar språk genom att lyssna och sjunga med i sånger. Mallo Westerlund är musik- och språkpedagog i Tensta och en del av nätverket Musiklådan. Läs mer om Mallo under "Lästips för pedagoger".

   

  Sikelej, sa kamelen - Sång- och danslekar från hela världen.

  Sikelej, sa kamelen - Sång- och danslekar från hela världen.
  Hur leker man i Ghana och Bangladesh, i Asmara och Budapest? Finns små grodorna verkligen på swahili? Och hur låter sångerna i Chile? Detta och mycket annat får du veta i Sikelej sa kamelen.Här presenteras över åttio sång- och danslekar från hela världen både på originalspråken och i svensk översättning, med noter. Enkla lekbeskrivningar med begreppförklaringar i slutet av boken. Där finns också ett användbart register : texternas titel/förstarad, originalspråk, olika leksätt, teman i texten och vilka åldrar som lekarna lämpar sig för. Bok och CD kan köpas separat men kompletterar varandra. Bakom boken och CD´n står ett nätverk av sångleksentusiaster och pedagoger som också erbjuder pedagogdagar.

  Sing Along with Putumayo

  Sing Along with Putumayo
  Kända och älskade amerikanska artister som Arlo Guthrie och Eric Bibb sjunger blues och folksånger, som är lätta för barn att sjunga med till.
   
   

  Songs for Teaching

  Songs for Teaching

  Songs for Teaching är ett amerikanskt företag som vill lära ut olika begrepp till barnen genom sång och musik. Via webbsidan kan man provlyssna på sångerna, läsa texterna och beställa CD-skivor eller ljudfiler att ladda ned. De engelska sångerna överväger men man kan få träffar genom att söka på arabiska, franska, spanska mm. Här finns inkluderandesånger.  Till sångerna finns…

  Läs mer

  Tiderman, Kalle Krokodilfiolen - Musikberättelser från hela världen

  Tiderman, Kalle Krokodilfiolen - Musikberättelser från hela världen

  Mamadou bor i Senegal och har en fiol som är gjord av skinnet från en liten krokodil. Läs om Mamadou och andra musikberättelser från hela världen och lyssna på den fantastiska musiken när alla spelar tillsammans på olika instrument. Idé och musikurval: Ale Möller.

  Illustrationer: Eva Lindström

  Bok + CD med Stockholm Folk Big Band

  från 5 år

  Mahmadou…

  Läs mer

  World Playground

  World Playground

  World Playground / Lekplats Världen. Putumayo ger ut världsmusik. Detta är den första Putumayo-skivan för barn med musik och lek från hela världen med kända artister som bl a Eric Bibb. Provlyssna på musiken och ladda ned sångtexter från Putumayo kids. Läs mer om Putumayo kids.

   

   …

  Läs mer

  World Sing-Along

  World Sing-Along
   
  World Sing-Along är ett urval av sånger som är lätta och roliga för barn att sjunga med till. Klassiker som Waltzing Matilda och La Cucaracha, sånger från Brasilien, Trinidad, Schweiz mm.

  Pihcintu Multinational Children's Chorus - Around the World en sångkör med trettio flyktingflickor sjunger en sång för den pakisktanska barnrättsaktivisten Malala Yousafzai.