Här har vi samlat material att leka fram språk med barn i förskolan.

För att underlätta finns textfiler till några resurser med översättningar till svenska att ladda ned.

Här sorteras artiklar i alfabetisk ordning enligt artikelnamn.

Barnapp på kurdiska

Barnapp på kurdiskaABC Kurdi och lär ut det kurdiska alfabetets grunder till små barn på ett lekfullt sätt. Appen består av ljud-, bokstavs- och ordlekar, allt med färgglada bilder och den har utvecklats i samarbete mellan Centrum för tvåspråkighet i Västerås och Skolverket. Appen är gratis och än så länge finns den endast tillgänglig för Iphone och Ipad men inom…

Läs mer

Celebrating Eid

Celebrating Eid

Plansch i avlångt liggande format med bilder av festen som avslutar fastemånaden Ramadan - Id/Bayram.

engelska och olika språk.…Läs mer

Europe Coloring Book

Europe Coloring Book

Målarbok i stort format med människor, flaggor, kända byggnader och musik-instrument från Europa. I samma serie finns Latin American Coloring Book och African Coloring Book. Putumayo Kids ger också ut böcker med stickers och CD-skivor för barn.

bläddra i boken

Europe Sticker Collection

Europe Sticker Collection

Ca 120 stickers av människor, kända byggnader, flaggor och musikinstrument från europeiska länder. De kan fästas och flyttas runt på ett landskap och en karta tryckta på hård kartong som går att veckla ut. I samma serie finns Latin America Sticker Collection och Africa Sticker Collection. Putumayo Kids ger också ut målarböcker och CD-skivor för barn.


Färger

Färger

Tvåspråkigt plastlaminerat blad med färgernas namn och illustrationer. Svenska och albanska, bosniska, estniska, finska, franska, holländska, italienska, malajiska, polska, somaliska, spanska, turkiska och tyska.

 

 

Gör en liten bok med barnen

Gör en liten bok med barnen
                                           Programmet "minibookcreator" är mångsidigt och mycket användbart .                       Pedagoger kan skapa eget material med digitalbilder, t ex av frukter, djur, bokstäver och lägga till ord.Ta med kameran ut i skogen och ta bilder av djur och växter. Låt barnen rita själva direkt på pappret eller välja bilder från webben och hitta på sina egna små historier.…

Läs mer

Hello

Hello

Välkomna barnen i hallen med en plansch som säger "hej" på många olika språk!

How tall are you?

How tall are you?

Plansch som föreställer en flicka i naturlig storlek med måttband så att barnen kan mäta varandra. Planschen är laminerad och mycket hållbar.

 

Key phrases for nursery

Key phrases for nursery

Hej! Vad heter du? Vill du titta i en bok? Känner du dig sjuk? var inte orolig, mamma kommer. Titta här! Visa mig ..

Plansch med ett sjuttiotal användbara meningar och närmare 200 ord för förskolan i kontakten med barn och föräldrar. Inlästa ljudfiler på svenska och olika språk. Texter på engelska. Fungerar endast ihop med RecorderPEN/PENpal.

albanska, arabiska,…

Läs mer

Latin America Coloring Book

Latin America Coloring Book

Målarbok i stort format med människor, djur och musikinstrument från Latinamerika. I samma serie finns Europe Coloring Book och African Coloring Book. Putumayo Kids ger också ut böcker med stickers och CD-skivor för barn.

bläddra i boken


Latin America Sticker Collection

Latin America Sticker Collection

Ca 120 stickers av människor, djur och musikinstrument från Latinamerika. De kan fästas och flyttas runt på ett landskap och en karta tryckta på hård kartong som går att veckla ut. I samma serie finns Europe Sticker Collection och Africa Sticker Collection. Putumayo Kids ger också ut målarböcker och CD-skivor för barn.


Leksaker från hela världen

Leksaker från hela världen
En liten fjäril av en återvunnen konservburk från Afrika. Fingerdockor från Guatemala. En afrikansk cykel lagom för små dockor tillverkad av ståltråd. Dockor från Asien.

Mångfaldsmaterial

Mångfaldsmaterial

 

 

 

 

 

Tuschpennor, olje- och vaxkritor med olika hudfärg inspirerar barn att tänka och måla mångkulturellt. Berol Portrait Pens, oljepastellkritor, Crayola Multicultural Colouring Pens. "Familjer" med dockor i olika åldrar och hudfärg, masker mm.

Utbildningsbyråns webbsida

Olika ord

Olika ord

Olika ord – om barn som kan flera språk / UR

Vi träffar barn som kan prata mer än ett språk och följer med dem på olika fritidsaktiviteter. De berättar hur man lär sig språk och om att olika språk kan ha olika bokstäver och olika ljud. En dokumentärserie för barn av Madeleine Nilsson/UR

Origamipapper

OrigamipapperOrigami ar ett bra sätt att lära sig förstå dimensioner och träna finmotorik. Det finns många böcker om pappersvikning för barn med både lättare och svårare figurer. Fantasieggande japanskt papper hittar du bl a här: Japan Shop

PENpal - ett verktyg för språk

PENpal - ett verktyg för språk

 Lyssna på särskilt förberedda bilderböcker och planscher från det engelska bokförlaget Mantralingua med hjälp av PENpal. Förlaget ger ut böcker och annat pedagogiskt material på ett femtiotal språk. Ljudfiler finns att beställa till böckerna på många olika språk, en del material finns också översatt till svenska.

PENpal är en kombinerad mp3-spelare och sensor som gör det möjligt för barn att läsa böcker i sin egen takt, sida för sida. Den har också en inspelningsfunktion som gör det möjligt att spela in ljudfiler som kan knytas till böcker, bilder mm med hjälp av självhäftande etiketter. Det går också att spela in själv direkt i böcker och planscher - allt material är interaktivt!

Läs mer under Tips för pedagoger.

 


 …

Läs mer

Prepositioner

Prepositioner

Tvåspråkigt plastlaminerat blad med vanliga prepositioner och illustrationer.

Går även att få på enbart somaliska, albanska, bosniska, franska och polska.
 
 

Ramadan

Ramadan

Plansch i avlångt liggande format med bilder av hur muslimer utövar sin religion under fastemånaden Ramadan.

engelska och olika språk.…


Läs mer

Shwe-Shwe Poppis - dockor från Soweto

Shwe-Shwe Poppis - dockor från Soweto

"Hej, jag heter Thobi. Jag är 5 år och den här Shwe-Shwe dockan är gjord efter en teckning av mig. Jag bor i Soweto, Sydafrika och det bästa jag vet är fotboll. Jag gillar att äta "muvubo" och rött är min bästa färg. Jag älskar lejon också."

Den här dockan är en av många som sys för…

Läs mer

TeckenHatten

TeckenHatten

1 har översatts för att barn och vuxna med ett annat modersmål än svenska lätt skall komma igång med tecknandet och svenskan.

Fungerar som TeckenHatten, med tillägget av olika språk i text och ljud. Teckenvideosekvenserna är på svenska

Albanska, arabiska, bosniska, engelska, kurdiska, persiska, somaliska, spanska, turkiska. CD-ROM.

 

Turhan, Sedat Milet Flashwords

Turhan, Sedat   Milet Flashwords

Tvåspråkiga kort med bild och illustrationer ur Milet Picture Dictionary och Milet Mini Picture Dictionary. 60 kort som visar ett ord i färgbild och text på engelska med samma bild i svart/vitt och text på det andra språket på kortets andra sida. Djur, mat, hemmet, skolan, kläder med mera.

Engelska, albanska, arabiska, bengali, , franska, italienska, kinesiska, persiska, polska, portugisiska, ryska, somaliska, spanska, turkiska, tyska, urdu, vietnamesiska

från 0 år…

Läs mer

Tygbutiken - afrikanska tyger att kopiera

Tygbutiken - afrikanska tyger att kopiera

Bilder av afrikanska tyger som är enkla att kopiera - högerklicka på tyget du vill ha - kopiera med ctrl + c - öppna ett dokument och klistra in med ctro + v. Nu kan du förstora eller förminska och sedan skriva ut bilden på vanligt papper. Använd till klippdockor, collage mm. Se guiden till "Papa Diops taxi"…

Läs mer

Wild animals

Wild animals

Plansch i A3-format med bilder, läten av och information om 16 olika vilda djur. Fungerar tillsammans med PENpal/RecorderPEN. Informationen är på engelska men med hjälp av inspelningsfunktionen i PENpal är det lätt att själv spela in texter på valfritt språk direkt mot planschen.

engelska


 …

Läs mer